Sajtó

Újra itt, ami a rozénál több, a vörösnél kevesebb

Még csak néhány éve készítették el Szekszárdon az első Fuxlit, de a borvidékiek közös márkaneve alatt születő siller máris univerzális hatású jolly jokerré vált. Idén hat pincészet készítette el. 

2017. május. 17. 11:05 Utolsó frissítés: 2017. május. 17. 12:21

Szerző: hvg.hu,  https://hvg.hu/kkv/20170517_fuxli_a_rozenal_tobb_a_vorosnel_kevesebb

A rozénál több, a vörösnél kevesebb. Ennél tömörebben talán nem is lehetne összefoglalni, hogy mi is a siller. Ez elsőre szűk kategóriának tűnhet, a Fuxli mégis igazi jolly joker bor a gasztronómiában. Jöhetnek a magyar konyha klasszikus paprikás, fűszeres fogásai vagy az olasz, paradicsomos ételek, mindegyikhez tökéletesen passzol, legyen az pizza vagy tészta. De érdemes mással is bátran kísérletezni, kültéri főzéshez nehéz lenne jobbat elképzelni.


Most a hatodik évjárat mutatkozik be a boltok polcain, először 2011-ben készítették el Fuxli név alatt a szekszárdi borászok közös sillerüket. "Korábban is kiemelten kezeltük a sillert, de mióta megnyitott a birtokon az éttermünk, még nagyobb hangsúlyt fektetünk rá. A gasztronómiában fontos, hogy az ételekhez illő bort tudjunk kínálni, a Fuxli pedig pont ebben erős, különösen jól működik nálunk a friss lecsóval készített szuvid sertéstarjához, amit baconös bulgurral kínálunk - magyarázta Takler András. Garai Zoltán, aki a legújabb szereplő a borvidéken, aki bekapcsolódott a siller készítésbe, azt hangsúlyozza, hogy "ez egyáltalán nem egyszerű műfaj, mert meg kell találni az egyensúlyt a lendületesség és a komolyabb beltartalom között".

Maga a Fuxli elnevezés a német Fuchs (róka) szóból ered, mivel a róka szőrének színére emlékeztet a bor. A közös név mellett a palackok megjelenését is összehangolták: a címkék ugyan nem teljesen egyformák, de a róka mindegyik palackon főszerepet kap. Ennél is fontosabb azonban, hogy a Fuxlik minőségét azáltal biztosítják a borászok, hogy vakon kóstolnak minden tételt, és csak az a bor lehet Fuxli, amelyik a borászok kétharmadának szavazatát elnyerte. Idén hat pincészettől várható a speciális szekszárdi siller: Eszterbauer Borászat, a Garai Pince, a Heimann Családi Birtok, Hetényi János Pincészete, a Sebestyén Pince és a Takler Borbirtok.