Magyarországi németek országos borversenye 2017

2017. április 8-án tartották a Magyarországi Németek Országos Borversenyének díjátadó ünnepségét Mecseknádasdon

A Garai Pince 2016-os évjáratú Sauvignon Blanc bora nyerte el a "Magyarországi németek fehérbora" megtisztelő címet.

A bama.hu hírportál így számolt be az eseményről:

A baranyai településen csaknem három évtizedes hagyományra visszatekintő megmérettetés tizedik alkalommal országos merítésű, azóta közösen szervezi a Mecseknádasdi Szőlő- és Bortermelők Egyesülete a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatával. Az évről évre egyre rangosabb versenyre az idei esztendőben kiemelkedően sok nedűt neveztek.

Ezúttal is a "Magyarországi Németek Bora 2017" kitüntetés volt valamennyi közül a legelőkelőbb. Idén a "Magyarországi Németek Fehérbora" a mecseknádasdi Garai Pincészet 2016-os sauvignon blanc-ja lett, a "Magyarországi Németek Vörösbora" címet a Vin Art Pincészet 2012-es villányi cabernet sauvignon-ja érdemelte ki, a "Magyarországi Németek Rozéborává" pedig a soltvadkerti Erdős Borászat 2016-os kékfrankos rozéját választotta a zsűri.

Igazán színvonalasra sikerült a tizedik, jubileumi borverseny, ugyanis Soprontól Móron át a Hajós-Bajai Borvidékig, a kis családi pincészetektől a legnagyobb, nemzetközi hírű borgazdaságokig sokan versenybe szálltak. A tavalyihoz képest mintegy 10%-kal több, összesen 643 borminta érkezett a Magyarországi Németek Országos Borversenyére, így bőven akadt dolga a zsűriben helyet foglaló, az ország különböző szegleteiből jött borszakértőknek. A legjobbnak ítélt borok végül egy úgynevezett csúcs-zsűri elé kerültek, amely a különböző díjakról döntött.

- Az idei év különlegessége kétségkívül azt volt, hogy a szokásosnál jóval több sillerbort neveztek - emelte ki Hetényi János, a Mecseknádasdi Szőlő- és Bortermelők Egyesületének elnöke. - Helyénvaló is ez egy magyarországi német borversenyen, hiszen az egyre divatosabbá váló sillerbort akár nevezhetjük "svábikumnak" is. Ez a speciális technológiával előállított, a legtartalmasabb rozénak vagy a leglazább vörösbornak nevezhető nedű a magyarországi németek hagyományos mindennapi bora volt: míg vörösbort jellemzően csak vasár- és ünnepnapokon fogyasztottak, ezt a jól iható, sokfajta étellel párosítható, gyümölcsös, könnyű bort a dolgos mindennapokban itták. Nem csoda hát, hogy ez a fajta napjainkban is egyre divatosabbá válik.

A sillerborok mellett szép számmal akadtak olyan vörösek, fehérek és rozék is, amelyek jónak minősültek, és amelyek üvegein a jövőben megjelenhet a magyarországi német borversenyen történt sikeres szereplést igazoló, immár országosan is elismert embléma.

A három fődíjas bor egyike, a Magyarországi Németek Fehérbora 2017, Szekszárdi szőlőből, szekszárdi birtokon készült - meséli a nedű büszke gazdája. Garai Zoltán elmondta, hogy a bogyózás után a szőlő rögtön a présbe került, és a levegőtől elzártan hűtötték. A mustot 15 fokon erjesztették. Az eljárás segítségével, valamint a sok odafigyelés eredményeképp az illatos szőlőből magas minőségű, gyümölcsös bor született.- A szekszárdi birtokunkon működő vállalkozásunk csak három éve működik, azelőtt hobbiborászok voltunk. A mecseknádasdi borversenyre szinte minden esztendőben nevezünk: igyekszünk évről évre az új borainkat elhozni és azoknak jó minősítést érdemelni ki. Számos érmet és kupát nyertünk már, de évek óta vártunk arra, hogy végre a miénk legyen a Magyarországi Németek Bora kitüntetés. Boldogok vagyunk, hogy ez most sikerült. Az pedig, hogy mecseknádasdi származású "sváb gyerekként" itthon vehettem át a díjat, különösen értékessé teszi az elismerést.

forrás: https://www.bama.hu/baranya/kozelet/atadtak-a-magyarorszagi-nemetek-bora-2017-dijakat-719167/